2010. július 22., csütörtök

A használt autókról...

A legtöbb ember nem csak új, hanem használtautó vásárlása mellett is dönt. A használtautó egy új autóval szemben természetesen hátrányokkal és előnyökkel is rendelkezik. A használtautó egyik nagy előnye az olcsóbb ár. Egy vadonatúj autóval szemben, egy használtautó ára akár a töredéke lehet. Mielőtt használtautó vásárlása mellett döntünk, nézzünk szét alaposan az interneten található hirdetések között. Fontos, hogy tudjuk pontosan azt, hogy milyen modellt keresünk. A gépjármű minél idősebb, illetve minél több km van benne annál olcsóbb általában. Nem mindegy tehát, hogy egy 2-3 éves vagy egy 5-10 éves autót vásárolunk majd meg. Ez persze az anyagi keretektől függ mindenkinél. Manapság már több 1000 olyan autószalon van amely használtautók eladásával, és közvetítésével foglalkozik. Ezen szalonok közül van olyan, amely speciálisan egy autómárka használtautóit próbálja eladni, és van olyan, amely vegyesen több típusú autót is elárverezésre ad.

A használtautó azonban nem csak ezen szalonokból vásárolható meg. Sok esetben a legtöbb használtautó magánszemély és nem egy cég által van hirdetve a neten, vagy újságokban, tv-ben, stb..Fontos mindig ellenőriznünk azt, hogy a vásárolni kívánt használtautó műszaki állapota milyen. Ha valaki el akarja adni a kocsiját, azt nyílván azért teszi, mert újat szeretne venni, vagy mert túl öreg már, vagy pedig mivel valamilyen műszaki problémája van az adott járműnek. A használtautót mindig ugy vegyük meg, hogy az műszakilag jó legyen, tehát ne kelljen feltétlenül azon még utólagos műszaki dolgokat kijavítani. Az is fontos, hogy az adott használtautóra, minden egyes papír megfelelő legyen.

Forgalmi, zöldkártya, műszaki stb...A használtautó is vásárolható részletre természetesen, de a legtöbb esetben egyben kérik ez az adott jármű árát. Az új autókat a legtöbb ember részletfizetéssel vásárolja meg. Ez úgy történik, hogy havonta kell törlesztenünk egy megszabott összeg szerint a megvásárolt kocsi árát, több éven keresztül. A futamidő a részlet nagyságától függően különböző lehet. Sok olyan közvetítő iroda működin manapság amely készséggel segít a magánszemélyek közti adásvételhez, és autókereskedésből való vásárláshoz. A legtöbbjük akár 1 millió Ft értékű hitelt is biztosít. Ennek a futamideje lehet pl. 96 hónapra havi 15 ezer Ft körüli összeg.

Mielőtt a használtautó vásárlás végbemenne, mindenképpen ki kell töltenünk előtte a megfelelő papírokat, pl. a különféle átírásokat, és az adásvételi papírokat, amely azt bizonyítja, hogy ezután a használtautó már a mi tulajdonunk része, mi vállaljuk érte a felelősséget, a miénk. Ha nincs elegendő összegünk a használtautó megvásárlására, akkor a bankoktól hitelt is kérhetünk. Több féle hitel is létezik. Nézzünk jól körül, hogy a számunkra legmegfelelőbbet válasszuk. A használtautó sok esetben jó választás lehet. A használtautó is több éven át a megfelelő karbantartással, és rendszeres műszak vizsgálatokkal biztonságos és élvezetes lehet

1 megjegyzés:

  1. Szerencsére nincs már 96 hónapos hitel. Használt autó vásárlásakor érdemes a legkedvezőbb kötelező biztosítást megkötni. Sok esetben a kereskedőnél is lehet biztosítást kötni, de nem minden esetben a legkedvezőbbet, hanem olyan biztosítóét, akivel szerződve van. Sokszor tapasztaljuk, hogy a vevők az autó vásárlás örömében eltelve nem foglalkoznak a KGFB árával. Pár nap múlva szembesülnek vele, hogy más biztosítónál a felét is elegendő lenne fizetni kötelező biztosításra. Már a vásárlás előtt keresni kell egy jó biztosítási alkusz munkatársat, akinél online, de mégis személyesen köthet biztosítást.

    VálaszTörlés